Meest recente artikelen

Zo weet je wanneer je fruit rijp is

Lekker vers en gezond!

  • Deel dit artikel:
Zo weet je wanneer je fruit rijp is How to's

Het is niet altijd even makkelijk in te schatten welk fruit rijp genoeg is om te kunnen eten, maar gelukkig zijn daar enkele trucjes voor. Dankzij onze tips zal je voortaan steeds het juiste fruit kiezen in de supermarkt!

1. Aardbeien

Een rijpe aardbei ziet volledig rood. Ook rondom het kroontje. Daarnaast moeten ze een lekkere, zoete geur hebben.

2. Perzik

Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in. Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee? Dan is ze goed! Let ook op de kleur en de geur. Een rijpe perzik ziet rood en geel en ruikt zoals ze (hopelijk) zal smaken.

3. Meloen

Watermeloenen horen hol te klinken als je op de schil klopt. Bovendien moeten ze zwaar aanvoelen en lichtzoet ruiken. Als er een gele of lichte vlek op de onderkant zit, mag je zeker zijn dat hij rijp is. Ook galiameloen en cantaloupes moeten zwaar aanvoelen. Als ze rijp zijn, ruiken deze meloenen ietsje zoeter dan een watermeloen.

4. Peren

Ook peren zijn rijp wanneer ze een paar bruine vlekjes op hun schil hebben. Ze moeten ietwat zacht aanvoelen en lichtzoet ruiken. Als ze hard zijn en geen geur hebben, kun je best nog even wachten.

5. Ananas

Een rijpe ananas voelt zwaar aan, ruikt zoet en is goudbruin van kleur. Ruikt hij een beetje naar azijn? Dan is hij overrijp. Ook aan de bladeren kun je zien of de vrucht rijp is: pak een van de middelste bladeren vast en trek hier zachtjes aan. Als het blad loslaat, is de ananas perfect.

6. Mango

Niet alle mango’s verkleuren wanneer ze rijp zijn. De enige manier om erachter te komen of een mango rijp is, is door te voelen. Als de vrucht een beetje meegeeft, is hij klaar om gegeten te worden. Als de mango te zacht aanvoelt, is hij overrijp.

7. Bananen

Een rijpe banaan heeft een paar bruine vlekjes op de schil. Omdat onrijpe – en dus volledig gele – bananen er lekkerder uitzien, worden vooral deze bananen in de winkelrekken gelegd. Geen probleem, zolang je maar weet dat je best een paar dagen wacht met deze te eten.

8. Avocado’s

Niet alle avocado’s zien er hetzelfde uit wanneer ze rijp zijn: sommige worden donkerpaars of bruin, andere blijven groen. Om te checken of een avocado rijp is, haal je best het korte steeltje aan de bovenkant weg en zie je welke kleur eronder zit. Als dit bruin ziet, is de avocado overrijp. Heeft het een frisse, groene kleur? Dan is het hij goed! Er even in knijpen, kan ook al een indicatie geven. Als je de schil lichtjes kunt indrukken, is de avocado normaal gezien eetklaar.

Ook interessant:

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen