Meest recente artikelen

Tafel dekken: 5 tips om van je tafel een feest te maken

Gezellige eenvoud in balans!

  • Deel dit artikel:
Tafel dekken: 5 tips om van je tafel een feest te maken Artikel

Wil jij je gasten betoveren met een mooi gedekte tafel? Dan is het de kunst om je tafel vooral perfect in balans te brengen. Met de juiste mix van subtiele decoratie, servies en het juiste tafellinnen kom je al een heel eind.

Om je tafel perfect te dekken kun je een aantal regels volgen, maar het is vooral ook belangrijk om er je eigen stijl in te brengen. Toch kan een gedekte tafel al snel te druk aanvoelen. Misschien staan er wel te veel vaasjes op tafel of vloekt je tafellaken met je servies? Onze gouden tip: laat je niet overdonderen door een overdaad aan decoratie, eenvoud is de kunst.

Voor elke gelegenheid een basis

Je tafel dekken, dat betekent in eerste instantie even nadenken over hoe je van start wil gaan. Welke kleuren wil je gebruiken? En vooral: voor welke gelegenheid dek je de tafel? Een feesttafel voor kerst is niet hetzelfde als een tafeldekking voor een familiebrunch. Het is daarom een goed idee om een aantal tafeldekkingen in je hoofd te houden en op basis daarvan ook de juiste aankopen te doen.

Investeer in de juiste elementen

Een veel te hoge vaas die het zicht op de persoon aan de overkant belemmerd of veel te brede kaarsen die in de weg staan van potten en pannen, we kennen het allemaal. Wat mooi lijkt in de winkel, is niet per se praktisch op de tafel. Investeer daarom in enkele basisstuks die bij je tafel passen. Hoe breed is jouw tafel? Hoe ver zitten de mensen van elkaar? Welke vorm heeft je tafel? Zal er nog genoeg ruimte zijn om het eten te serveren? Op basis van al die vragen, kun je de juiste vaasjes, kaarsjes en decoratiestuks aankopen.

Creëer balans met een tafelloper

Hoewel je sneller geneigd zal zijn om een tafellaken te kopen, mag je tafellopers zeker niet vergeten. Ze kunnen er net voor zorgen dat je de kleur van je tafel of tafellaken breekt. Op die manier creëer je een mooie balans met verschillende kleuren, die je perfect kunt matchen met de rest van je decoratie. In de Libelle Lekker Shop kun je drie verschillende kleuren tafellopers kopen en ze zijn stuk voor stuk makkelijk te combineren dankzij hun neutrale kleuren.

tafel dekken

Denk mooi maar praktisch

Als je een etentje organiseert, verlies je jezelf vaak in details. Past dit servet wel bij mijn servies? En welke bloemen zet ik straks in de vaasjes? Allemaal logisch, maar daardoor vergeet je soms ook de praktische kant. Heb je wel peper en zout op tafel staan? Hoe serveer je de boter? En waar zet je de waterkan? Of verdeel je het water over verschillende kleurrijke waterflessen? Simpele, praktische dingen, die je makkelijk kunt opnemen in de dekking van je tafel. Niet vergeten, dus!

Werk af met een persoonlijk accent

Niets zo fijn als aanschuiven aan tafel waar je bord versierd is met een fijn naamkaartje of een versiersel in thema. Het maakt je tafeldekking nog zo persoonlijk en feestelijk. Op platformen zoals Pinterest kun je heel wat inspiratie terugvinden.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen