Meest recente artikelen

Wat eet je bij raclette?

Maak 'm extra lekker!

  • Deel dit artikel:
Wat eet je bij raclette? Artikel

Mmm, raclette! Niets zo lekker op een winterse avond met vrienden. Maar wat eet je bij raclette? Welke wijn drink je erbij, en welke combinaties zijn niet te missen? Alle tips op een rij.

Wijn

Wat is (gesmolten) kaas zonder een lekker glas wijn? Intuïtief zou je misschien meteen naar rode wijn grijpen, maar bij de Zwitsers zul je bijna nooit een fles rood op tafel zien staan op een racletteavond. Kies eerder voor een frisse witte wijn met een zure toets, die de zware kaas en de nogal zoute bijgerechten uitbalanceert. Toch liever rood? Ga dan voor een fruitige variant.

Enkele topdruiven:

  • Sauvignon blanc
  • Chardonnay
  • Pinot noir

Charcuterie

Traditioneel wordt er ook allerlei charcuterie bij raclette geserveerd. Zorg voor een voldoende uitgebreid assortiment, met voor ieder wat wils. Rauwe ham mag niet ontbreken, net als grisonvlees. Denk ook eens aan pancetta, een stukje droge worst of gerookte ham! De stelregel is: voorzie de helft zoveel charcuterie als kaas.

Aardappelen

Bij een klassieke raclette horen aardappelen in de schil. Kook ze best op voorhand tot ze bijna gaar zijn. Wanneer jullie aan tafel gaan, schuif je ze nog even in de oven zodat ze lekker warm zijn als de kaas gesmolten is.

Brood

Als je geen zin hebt in aardappelen, kun je bij de raclette ook brood voorzien. Ga een knapperig stokbrood halen bij de bakker of bak zelf krokante broodjes; wedden dat je gasten onder de indruk zullen zijn? Hieronder vind je alvast enkele ovenverse recepten:

Een zure toets

Ook groenten mogen absoluut niet ontbreken op je racletteavond. Ga voor een zuur accent met zilveruitjes, augurken of pak uit met zelfgepekelde groentjes!

Heb je al een raclettetoestel?

Zonder raclettetoestel geen raclette, natuurlijk! Sommige slagers of kaaswinkels verhuren grote elektrische racletteapparaten, maar je kunt je ook op andere manieren uit de slag trekken; zo kun je raclettekaas in plakjes bijvoorbeeld prima smelten in de pannetjes van je gourmetstel.

 

Wil je het allemaal wat intiemer aanpakken en hang je liever niet (letterlijk) vast aan zo’n groot toestel? Dan kun je ook mini-raclettesets kopen; daarvoor heb je geen elektriciteit nodig. Ze worden immers verwarmd door theelichtjes! ‘t Is een pak makkelijker, goedkoper én – geef toe – schattiger!

 

In de Libelle Lekker Shop vind je nu zo’n racletteset met 2 mini-raclettetoestelletjes en 2 houten spateltjes.

 

Shop hier voor €24,95.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen