Meest recente artikelen

Luxemburg, het kleine land met de grote wijnen

  • Deel dit artikel:
Luxemburg, het kleine land met de grote wijnen Artikel

Vaak hebben mensen de mond vol van  Franse,  Chileense  of  Zuid-Afrikaanse wijnen. Maar dan hebben ze de Luxemburgse wijnen en crémants nog niet geproefd. Wijn die al eeuwenlang met veel passie wordt vervaardigd in de Moezelvallei.

Hoe het allemaal begon

In de middeleeuwen raakte de wijncultuur verspreid over heel Luxemburg dankzij de bloei van kloosters en andere religieuze centra. Doorheen de eeuwen hebben klimaatveranderingen ervoor gezorgd dat enkel de moezelvallei nog in aanmerking komt voor wijnbouw. De zonovergoten oevers van de 225 miljoen jaar oude Moezelvallei hebben een rijke voedingsbodem die aan de basis ligt van de uitstekende Luxemburgse wijnen en crémants.

Een kleine situering

De wijngaarden van de moezelvallei lopen zo’n 42 km van het stadje Schengen in het Zuiden, tot Wasserbillig in het Noorden. Vrijwel over de hele lengte van de vallei kun je de Route nationale volgen waarbij je vaak vlak naast de Duitse grens rijdt. Onderweg liggen meerdere traditionele dorpjes die hun charme en hun levensstijl grotendeels aan de wijncultuur te danken hebben. Ontdek meer op www.visitmoselle.lu en www.vins-cremants.lu

Dolce vita

De Moezelvallei is ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. Bezoekers genieten er niet alleen van de prachtigste landschappen, maar ook van een aangenaam, zacht en relatief droog klimaat. En dan hebben we het nog niet gehad over de fantastische, levenslustige sfeer die wel eens de dolce vita op zijn Luxemburgs wordt genoemd. Lekkerbek of fijnproever, sportieveling of levensgenieter, er is voor ieder wat wils. Een heel netwerk van routes werd aangelegd om het de wandelaars, fietsers of paardrijders naar hun zin te maken. In de zomer neemt het verkeer van plezierbootjes op het water ook toe. In de oogstperiode is het er ook lekker genieten op een terrasje, genietend van het schouwspel van de wijnboeren die aan het zwoegen zijn in het veld.

De crème de la crème van Luxemburg

De wijnen en crémants van Luxemburg verleiden een steeds groter publiek. De 10 belangrijkste druivenrassen zijn: Riesling, Pinot noir, Pinot blanc, Pinot gris, Gewürztraminer, Auxerrois, Rivaner, Elbling, St Laurent en Chardonnay. Zij vormen samen met de crémants de kern van een vaak nog miskend terroir.  Niet voor niets sprak Charles de Gaulle over Luxemburg als ‘het kleine landje met de grote wijnen’. Het Groot-Hertogdom Luxemburg produceert ieder jaar ongeveer 85000 hl wijn. 66% daarvan is bestemd voor België. Daarmee is ons land veruit de belangrijkste importeur van Luxemburgse wijnen.

Reden om te feesten

Jaarlijks kun je in de Moezelvallei ook pittoreske wijnfeesten, professionele evenementen en tal van andere gelegenheden bijwonen waar je de Luxemburgse wijnen en crémants kunt proeven.  Dankzij een levendige traditie blijven deze volksfeesten zowel nieuwsgierigen als fijnproe­vers aantrekken. Fonteinen gevuld met wijn, tafels afgeladen met typische gerechten en opgeluisterd door de volle lach van de liefhebbers van goede wijn… Dat wil je toch niet missen?

Op het programma:

  • 7 en 8 juni: Wine Taste Enjoy Moezel – Weekend degustatie en cultuur
  • Tweede weekend van september: Maacher wijn- en druivenfeest
  • Derde weekend van september: Riesling open – kuier door de kleine dorpjes van de gemeente Wormeldange en doe mee met de animaties.
  • 22 tot 26 november: 11de editie van de Wijn- en crémantfeesten op Luxexpo in Luxemburg stad.

 

Wil je nog meer te weten komen over Luxemburg? Surf dan naar www.visitluxembourg.com

Wil jij met eigen ogen de prachtige Moezelvallei ontdekken en er proeven van de lekkerste wijnen en crémants? Doe dan mee aan de wedstrijd en maak kans op een ontspannen weekendje voor twee personen in de Luxemburgse Moezelvallei!

Advertisement

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen